Ctet Exam

CTET Important Question With Answer: 15 Most Important Question

Latest Applications Open 2024:

   

CTET Important Question: Important Questions for CTET with answers are accessible here. CTET is commenced shortly. Now there is very little time left for the preparation and this is the time when candidates ought to focus more on practice and revision. Here we’ve provided many important queries that are expected in CTET. Many of them are based on the theories of PIAGET, Kohlberg, and Vygotsky. These queries are useful for CTET Paper 1 and Paper 2 as well.

Candidates preparing for CTET are suggested to follow with previous years’ papers of CTET, as many queries are typically expected to be asked from previous years’ papers.

Get Free Counseling

ALSO READ: CTET PREVIOUS YEAR PAPER.

Latest Applications For Various UG & PG Courses Open 2024

  1. Bennett University| Admissions Open for All Courses 2024. Apply Now
  2. CT University ,Punjab| Admissions Open for All Courses 2024. Apply Now
  3. MIT WPU Pune | Admissions Open for All Courses 2024. Apply Now
  4. UPES Dehradun | Admissions Open for All Courses 2024. Apply Now
  5. Chandigarh University | Admissions Open for All Courses 2024. Apply Now
  6. GD Goenka, Delhi NCR | Admissions Open for All Courses 2024. Apply Now
  7. LPU 2024 | Admissions Open for All Courses 2024. Apply Now
  8. NICMAR Pune | Admissions Open for All Courses 2024. Apply Now
  9. NIIT University Jaipur | Admissions Open for All Courses 2024. Apply Now
  10. Amity University, Kolkata | Admissions Open for All Courses 2024. Apply Now

CTET Important Question with Answers:

Question1. The word ‘Socialisation’ means

(1) following social norms relentlessly

(2) revolting against social norms

(3) understanding the social diversity

(4) adjusting in the society

Answer: (4)

Question 2.Which of the following is NOT a feature of a child-centered outlook?

Latest Applications For Various UG & PG Courses Open 2024

  1. Presidency University | Admissions Open for All Courses 2024. Apply Now
  2. CIMP Patna | Admissions Open for All Courses 2024. Apply Now
  3. JIMS Rohini, Delhi | Admissions Open for All Courses 2024. Apply Now
  4. Alliance UG, Karnataka| Admissions Open for All Courses 2024. Apply Now
  5. KL University| Admissions Open for All Courses 2024. Apply Now
  6. NICMAR Hyderabad| Admissions Open for All Courses 2024. Apply Now
  7. Calcutta Business School| Admissions Open for All Courses 2024. Apply Now
  8. Jaipuria Institute of Management| Admissions Open for All Courses 2024. Apply Now
  9. BIMTECH, Uttar Pradesh| Admissions Open for All Courses 2024. Apply Now
  10. LBSIM, Delhi| Admissions Open for All Courses 2024. Apply Now
  11. ITM Business School, Navi Mumbai| Admissions Open for All Courses 2024. Apply Now

(1) Each child makes his or her curriculum.

(2) Children are inactive participants.

(3) Each child is unique in its way.

(4) Each child has a right to education.

Answer: (1)

Question 3. Thought not only determines language but also precedes it.” Who among the following set forth this idea?

(1) Jean Piaget

(2) Kohlberg

(3) Pavlov

(4) Vygotsky

Answer: (4)

Question 4. Which of the followings theory best describes the ‘Heinz’s Dilemma’?

(1) Vygotsky’s theory

(2) Piaget’s theory

(3) Kohlberg’s theory

(4) Binet’s theory

Answer: (3)

Question 5. The environmental factors that shape development include all of the following except

(1) quality of education

(2) quality of nutrition

(3) culture

(4) physique

Answer: (4)

Question 6. Which of the following implications can’t be derived from Piaget’s theory of cognitive development?

(1) Children’s desire to learn

(2) The need for verbal teaching

(3) Acceptance of individual differences

(4) Discovery learning

Answer: (2)

Question 7.  ________________ can be best used in teaching to encourage democratic living among students.

(1) Lecture method

(2) Social interaction

(3) Experimental method

(4) Discovery method

Answer: (4)

Question 8. Physical traits such as height, eye color, bone structure, and hair are

(1) primary qualities

(2) secondary qualities

(3) not inherited

(4) inherited

Answer: (4)

Question 9. Piaget proposes that preoperational children are unable to conserve. Which of the following factors attributes this inability?

(1) The inability of hypothetic-deductive reasoning

(2) Irreversibility of thought

(3) Lack of high-level abstract reasoning

(4) None of the above

Answers: (2)

Question10. Development starts from the

(1) stage of infancy

(2) pre-natal stage

(3) pre-childhood stage

(4) post-childhood stage

Answer: (2)

Question 11. The use of technology to enhance the learning process is called __________ in education.

(1) IT

(2) ICT

(3) Communication technology

(4) Information technology

Answer: (2)

Question 12. “Individual learns from his own mistakes” This statement is based on which learning theory?

(1) Instrumental conditioning

(2) Insight

(3) Trial & Error

(4) Classical conditioning

Answer: (3)

 Question 13. According to John Dewey, school is a __________ institution, and education is a __________ process.

(1) Social, Social

(2) Social, Philosophical

(3) Philosophical, Philosophical

(4) Environmental, Psychological

Answer: (1)

 Question 14. At the pre-primary stage reading aloud while writing is given importance. This is based on which theory of learning?

(1) Trial & Error

(2) Conditioning

(3) Insight

(4) Imitation

Answer: (2)

Question 15. According to Jean Piaget, children develop abstract logic and reasoning skill during:

(1) Sensorimotor stage

(2) Preoperational stage

(3) Formal operational stage

(4) Concrete operational stage

Answer: (3)